De drumband van Schutterij St. Severinus Grathem neemt regelmatig deel aan activiteiten waar grote successen worden geboekt. En organiseert zelf, maar ook in samenwerking met andere muziekkorpsen in de regio, unieke slagwerk- concerten. Daarnaast bezoekt de drumband jaarlijks samen met de schutterij diverse verbluffende schuttersfeesten.
Muziek maken is een van de leukste dingen die je kunt doen. De trom bespelen is er daar een van. Bij de drumband van Schutterij St. Severinus zijn op dit moment vele jeugdleden actief met het trommelen. Je leert er behalve trommelen ook noten lezen en je kunt diploma’s halen om te laten zien hoe goed je bent.
Nog nooit getrommeld? Geen probleem! Je begint met lessen op een zogenaamd oefenpadje. Als je vaardig genoeg bent, kun je een echte trommel gaan spelen en meelopen in ons korps! Ook verschillende percussie instrumenten worden bespeeld om zo gevarieerd mogelijk bezig te zijn. Alle muzikanten worden sinds 2012 door (oud-KREATO instructeur) Jo Corstjens en enkele eigen drumbandleden vakkundig opgeleid. (Vanaf 1984 tot augustus 2012 werden de lessen gegeven door de Stichting KREATO-Thorn.)
Lijkt het je leuk om met een paar stokken en een trom leuke muziek te maken? Kom dan eens kijken op de repetitieavond van de drumband. Elke maandagavond vanaf 19.30 tot 21.00 uur in ons verenigingsgebouw aan de Sportlaan in Grathem.
Vanaf 7 jaar kun je al lid worden van de drumband. Naast jeugdige zijn uiteraard ook enthousiaste volwassen muzikanten van harte welkom.
Wil je meer informatie stuur dan een mailtje naar secretaris@stseverinus.nl
________________________________________________________________________
Korte geschiedenis in vogelvlucht
Van trom… tot drumband…
In de 16e en 17e eeuw was het gebruikelijk dat de schutterijen bij gelegenheid van processies en andere officiële bijeenkomsten één of enkele trommelslagers inhuurden om het gezelschap ritmisch te begeleiden. De eerste vermelding die we tegenkomen in de oude geschriften, lezen we dat in het jaar 1818 ene Mathijs Schreurs uit Grathem een nieuwe koperen trom schonk aan Schutterij St. Severinus, die 46 gulden Kleefs geld kostte.
Op het einde van de 19e eeuw blijken de meeste schutterijen zelf te beschikken over eigen trommelslagers. Afgaande op de uit 1896 daterende groepsfoto waren dit bij Schutterij St. Severinus de heren Drikus Hermans (vanne Merktj), Bertus Hermans en Heier-janne Peer (Janssen). Voor het aanzicht van de optochten was dit een aanmerkelijke vooruitgang. In het reglement voor het Oud Limburgs Schuttersfeest uit 1927 zien we zelfs dat aanwezigheid van trom, vaandel en koning verplicht is, op straffe van een boete van 1 gulden.
De drumband die met hun welluidende klanken Schutterij St. Severinus begeleide is in feite na de Tweede Wereldoorlog in 1947 in zwang geraakt. Het aantal tamboers was aanvankelijk beperkt, langzamerhand zien we dat de groep zich gaat uitbreiden. Bekende namen zijn onder andere Toon Grispen, Sjeng Grispen, Rie Grispen, Harrie Grispen, Maan van Taal, Pieter Janssen (van Hei Pierke) en Miel Reijnders. In 1956 startte Dré Tubeè uit het gehucht Pol met de opleiding van een 7-tal leden. Het eerste optreden vond plaats op 13 juli 1958 bij St. Ansfried in Thorn tijdens een concours. Het resultaat van dit optreden was een mooie 3e prijs met 77 punten, in de 2e divisie.
Na 1959 kreeg de drumband een inzinking en werden de activiteiten gestaakt. Die situatie zou duren tot eind 1964 toen Piet van Lier, Wiel Lamerichs, Wiel Levels, Jan en Jo Naus met het idee kwamen om samen met harmonie St. Agatha de drumband te gaan heroprichten. In 1966 werd de groep in nieuw kledij gestoken.
In 1967 werd samen door harmonie en schutterij een drumband- festival georganiseerd. In april 1975 vond een overleg plaats tussen de besturen van de harmonie en schutterij om de drumband los te koppelen van de harmonie en samen te voegen met de schutterij.
Het duurt tot 1988 voordat de drumband weer aan wedstrijden gaat deelnemen. De intensieve repetitieavonden zorgden in 1988 reeds tot promotie van de derde divisie naar de tweede en werd de Limburgse titel veroverd. In 1989 werd een tweede prijs op de Nederlandse Kampioensschappen behaald. In de daarop volgende jaren 1993, 1997 en 2001 werd het muzikale peil, in de 2e divisie, onderstreept met eerste prijzen tijdens de Nederlandse Kampioensschappen. Sinds 2002 is er een stormachtige ontwikkeling gaande in de 1e divisie, waarbij steeds nieuwere slagwerkinstrumenten gebruikt worden.
In 2005 nam onze drumband deel aan het bondsconcours te Heythuysen waar in de eerste divisie een fraaie eerste prijs met promotie naar de eredivisie werd behaald en bewezen hierdoor dat het musiceren nog steeds hoog in het vaandel staat. Met eerste divisie uitvoeringen wisten de muzikanten geleid door instructeur Jo Corstjens en tamboermaître Ed Evers in 2005 de Limburgse en in 2006 de Nederlandse kampioenstitel weer naar Grathem te halen.
Op zondag 25 november 2012 nam de drumband, in de 2e divisie sektie A, deel aan het Federatief mars-concert Bondsconcours te St. Odiliënberg waar ze als tweede eindigde in de strijd om het Limburgs Kampioenschap 2012.
De jury bekroonde hun optreden met een totaal aantal van 86,09 punten. Genoeg voor promotie naar de 1e divisie alsook het felbegeerde ticket naar de Landelijke finale op zaterdag 26 januari 2013 in het Noord- Brabantse Klundert, waar ze met een uitgebalanceerd programma in de 2e divisie –slagwerk, een totaalscore van 90,97 punten wisten te behalen. Goed voor de Nederlandse Kampioenstitel 2013!
Op zaterdag 1 november 2014 werd in Zaal Geraats Grathem ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de drumband een drukbezocht Jubileumconcert georganiseerd. Huidige en oud leerlingen en drumbandleden haalden deze avond samen herinneringen op en als hoogtepunt van deze avond muziek maakten dat een tijdverloop had vanaf de oprichting tot heden.
Wat de instructeurs betreft kan vermeld worden dat naast Drè Tubeè ook Cees Roelofs uit Weert als zodanig is opgetreden. Sinds 1984 is Jo Corstjens uit Thorn als instructeur verbonden aan de drumband. Als tamboermaître zijn achtereen volgens opgetreden: Bert van Rooy, Har Verheiden, Renè Schreurs, Arnold van den Heurik, Ed Evers en Renè Schreurs.